Európában is rekordot döntött a Ford

2008.07.17. 14:20

Nemcsak Magyarországon meg jól a kölni székhelyű Ford of Europe-nak, hanem az egész kontinensen egyre kedveltebbek a cég modelljei. Az idei év első felében saját rekordját is megdöntötte a Ford Európában, egész pontosan 1 003 700 autó eladásával.

Ez durván kétszázalékos növekedésnek felel meg 2007 első hat hónapjához képest, ami az autók iránti csökkenő általános kereslet mellett igazán jó eredménynek számít. Ráadásul az új modellektől további növekedést vár a cég, hisz a nemrég bemutatott Kuga szabadidő-autó fogadtatásának hatása még nem érzékelhető az eladási számokban, viszont jövőre már nem csak ez a típus, de az új Fiesta is túl lesz a piaci bevezetésen. A Ford of Europe leghűségesebb piaca továbbra is Nagy-Britannia, ahol 235 ezer autót adtak el fél év alatt, ezzel vezetik is az ottani értékesítési listát 16,2%-os részesedéssel. Ugyanekkor Németországban 118 500, Franciaországban pedig 80 900 Ford fogyott. Érdekes módon a márka 10%-os részesedéssel a spanyol piacon is a legsikeresebb gyártóvá vált, de Oroszország (97 ezer eladott autó) és Törökország (38 ezer eladott autó) is a fontos piacok közé emelkedett.

A Fordon azonban kevéssé segít az európai siker, mivel az amerikai részleg sokkal gyorsabb ütemben omlik össze: odaát 14%-kal, 1,128 millióra csökkent az eladott autók száma. Valószínű, hogy az idén is jelentős veszteséggel zár a detroiti vállalatóriás, amelyen az európai részleg legfeljebb szépíteni tud. A sors iróniája, hogy korábban épp fordított volt a helyzet. Az évtized elején, amikor Dearborn még milliárdokat keresett a nagy SUV-okon, az európai leányvállalaton keresztül ömlött a pénz a semmibe.