Turbómotorokra áll át a Mercedes

2008.07.18. 10:30

A Daimler fejlesztési igazgatója, Thomas Weber szerint az összes Mercedes személyautó-motor turbófeltöltéses lesz az évtized végére.

Az ígéret csak első hallásra tűnik képtelenségnek, hiszen a Mercedesnek lényegében csak három olyan motorcsaládja van, amelyben feltöltés nélküli motorok tartoznak. Az A és B osztályban használt kis négyhengeres benzinmotorok, valamint a V6-os és V8-as benzinmotorok, ezeket viszont - ahogy más gyártóktól már láttuk - gyakorlatilag egy-egy turbómotorral fel lehetne váltani, hiszen a feltöltés révén egy-egy motor több, eltérő teljesítményszintre is beállítható csupán az elektronikus vezérlés átprogramozásával. Három új motor bemutatása két év alatt pedig nem nevezhető emberfeletti feladatnak.

Weber szerint ez persze csak az első lépés az alacsonyabb fogyasztás és károsanyag-kibocsátás irányába. A gyártó az új benzinmotorok mellett újabb hibrid hajtású személyautókat is fejleszt - a következő S osztályból például már biztosan lesz ilyen -, hosszabb távon pedig elektromos, és üzemanyagcellás hibrid modellekkel tervezik leváltani a jelenlegi kínálatot.