Hibrid taxik az olimpiára

2008.07.18. 11:10

A pekingi szmog többször is nehéz helyzetbe hozta az idei olimpiai játékok rendezőit, ezért mindent megtesznek, hogy a csökkentsék a város légszennyezettségét.

A sportesemény hivatalos autói is mind hibrid hajtású vagy hidrogénnel üzemelő autók, de a város taxisait is igyekeznek rávenni, hogy korszerű, környezetbarát autókra cseréljék le régi járműveiket. A kínai autógyártók már kínálnak is ilyen típusokat, így Pekingben is egyre gyakrabban tűnnek fel hibrid hajtású Chang'an MPV egyterűek és FAW Besturn B50 limuzinok taxiegyenruhában. Ez a megoldás mindenki számára kedvező. Ezekre a taxisokra így nem vonatkoznak a forgalomkorlátozások, és kevesebb benzinköltséggel úsznak meg egy-egy fuvart, ugyanakkor tisztább lehet a város levegője, és a hazai autógyártók is viszonylag nagy példányszámban adhatják el új, hibrid hajtásláncú modelljeiket. A taxisok ráadásul kiváló tesztalanyok. Mivel folyamatosan használják az autójukat, náluk igen gyorsan megmutatkoznak a új hibrid modellek esetleges gyengeségei, így hosszabb távon is segíthetik a hazai autógyártók gyorsabb technológiai fejlődését.

A jelenség egyelőre csak Pekingben tapasztalható, de az olimpiáig hátra levő néhány hétben a többi olimpiai városban is hasonló taxicsere-hullám várható.