Elfin Type 5: pille-sportkocsi Ausztráliából

2008.07.21. 12:18

A Föld másik oldalán is készülnek gyors sportautók, ha mifelénk nem is túl ismertek. Az Elfin Sports Cars a legrégebbi, és talán a leghíresebb ausztrál sportkocsigyártó, még 1957-ben alapította egy helyi autóversenyző. A cég ráadásul ma Tom Walkinshaw tulajdonában van, aki brit vállalkozásai, a TWR és az Arrows F1-es istálló csődje után lassan ismét talpra állt, és most Ausztráliában igyekszik új birodalmat kiépíteni.

A versenyautó-guru terveiben fontos szerepet játszik az Elfin legújabb modellje, a Type 5, amellyel az ultrakönnyű sportkocsik piacát célozzák meg. A típus, amelyről egyelőre csak egy előzetes skiccet, és néhány adatot közöltek, papíron gyorsabb és olcsóbb, mint brit vetélytársai. Tömege csupán 750 kilogramm, viszont az Opel GT 260 lóerős turbómotorját építik az orrába, így 3,7 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-s tempót, ugyanakkor az ára csupán 65 ezer ausztrál dollár, azaz mintegy 35%-kal olcsóbb, mint a hasonló teljesítményű Lotur Elise SC, vagy a Caterham SVR 200, így nemcsak Ausztráliában, de nemzetközi szinten is komoly érdeklődésre számíthat.

Az Elfin Type 5 hivatalosan úgy egy hónap múlva mutatkozik be, így ekkor derülhet ki legkorábban, hogy a típusból készül-e balkormányos változat, amely Európa nagyobb részén is forgalomba állítható, vagy csak Nagy-Britanniába, és a többi jobbkormányos piacra jut belőle.