Középmotoros VW roadster a láthatáron

2008.07.22. 13:21

Évek óta hallani pletykákat arról, hogy a német gyártó egy könnyű sportautón dolgozik, de úgy tűnik, most felgyorsultak az események.

Egyenesen Martin Winterkorntól, a Volkswagen-csoport vezérigazgatójától tudjuk, hogy a novemberi Los Angeles-i Motor Show-n bemutatnak egy új, kétüléses tanulmányt, és ha a közönség reakciója megfelelő lesz, a szériagyártás is beindulhat 2011-ben. Ennél azonban többet hallani a típusról, beszédesebb, de név nélkül nyilatkozó belső forrásokból. "Ez az ötödik alkalom az elmúlt évek során, hogy ilyen autót tervezünk, de most végre úgy látszik, valóban van esély rá, hogy zöld utat kapjon a projekt" - mondta az ismeretlen bennfentes, aki eléggé precíz leírást is adott a készülő típusról. Eszerint lényegében a Lotus Elise olcsóbb alternatíváját szeretnék elkészíteni, keresztben beépített középmotorral, egy tonna alatti össztömeggel. A motorválaszték állítólag kéttagú: egy 1,4 literes, 170-180 lóerős TSI motorból és egy új fejlesztésű, 1,6 literes, 125 lóerős dízelből állna. Természetesen mindkét változat DSG váltót kapna.

A Volkswagen utolsó, hasonló felépítésű sportkocsija a Porsche segítségével kifejlesztett 914-es volt 1969 és 1976 között, azóta viszont megelégedtek a Golf GTI és a Scirocco jellegű sportos tömegmodellekkel. Most azonban úgy tűnik, a cégvezetés ismét jó eszköznek lát egy ilyen minimális használati értékű élményautót a márka arculatának javítására.