Kémfotón a Honda Prius-utánzata

2008.07.25. 11:29

A Honda a Toyotához képest csupán egy év késéssel, 1998-ban kezdett hibrid autót gyártani, de mégsem tudott olyan sikereket elérni ezen a téren, mint nagy vetélytársa. A Toyota ugyanis sokkal jobb körítést talált a forradalmi benzin-elektromos hajtásláncnak. Jól használható családi autót építettek vele, amely messziről hirdette, hogy használója környezettudatos, felelősen gondolkodó személy.

Ugyanakkor a Honda először a pici, minimális használati értékű, bár egyedi Insighttal próbálkozott, majd miután ezzel az autóval nyomába sem értek a Prius eladásainak, a praktikusabb, de benzinmotorral is kapható Civicbe építették hibrid hajtásláncukat, amely viszont nem alkalmas az önkifejezésre. Mostanra azonban láthatóan ráébredtek a tévedésre, így megpróbálják a Toyota módszerét alkalmazni. A kémfotón látható Honda prototípus még fazonra is emlékeztet a Priusra, ugyanolyan csapott hátú, ötszemélyes, ötajtós kompaktnak tűnik, bár a tesztelők nyilván igyekeztek is rájátszani a hasonlóságra, hogy a sivatagi tesztek során minél kisebb feltűnést keltsenek. Az a gyanúnk, hogy a végleges autó az üzemanyagcellás FCX Clarity típusra emlékeztet majd, de a jól bevált hibrid hajtásláncot kapja meg.

A Honda állítólag 2009 elejére tervezi a bemutatót, és a típusból évente legalább 200 ezer példányt szeretnének eladni világszerte, ehhez azonban nem ártana valami, ami egyéniséggé teheti az új hibridet, és a Priusnál jobbnak mutatja, hisz különben a Hondának kevés esélye lesz az ismert és elismert konkurenssel szemben.