Új V6-ost fejleszt az Alfa Romeo?

2008.07.26. 08:21

Idestova három éve, hogy leállították a klasszikus Alfa V6-os gyártását. Azóta az olasz márka a General Motors hathengereseit használja - igaz, alaposan átdolgozott hengerfejekkel, és szívó-, illetve kipufogórendszerrel -, de ennek a motornak nincs hosszabb távú jövője. A GM és a Fiat csoport közti együttműködés felbomlása óta ugyanis kétséges, hogy tovább tudják-e fejleszteni a félvér hathengerest, viszont az Alfa Romeo erősebb modelljeibe kisebb hengerszámú motor aligha kerülhet.

Korábban olyan pletykákat lehetett hallani, amelyek szerint az Alfánál elkezdték egy új hathengeres motorcsalád fejlesztését - ez egy 3 literes és egy 3,5 literes változatból állt volna, és a fajlagos teljesítménye meghaladta volna a 100 lóerőt literenként -, de a legújabb hírek szerint ezt a tervet félretették a szén-dioxid-kibocsátás szigorú korlátozása miatt, és újabb projektet indítottak. A Ferrari korábbi motorfejlesztési főnöke, Paolo Martinelli irányítja az új programot, amelynek a célja egyetlen, kisebb henegerűrtartalmú - 2,7 és 3,3 liter közti - feltöltéses V6-os kifejlesztése. A Fiat 1,4 literes turbómotorjához hasonlóan ezt is több teljesítményszinttel gyártanák. A leggyengébb kivitel teljesítménye állítólag 350, a legerősebbé 500 lóerő körül lesz, és nemcsak az Alfa Romeo modelljeibe építenék be, de a Maserati, sőt esetleg a Ferrari egyes modelljeibe is bekerülhetne. Emellett az is elképzelhető, hogy más autógyártók, például a Jaguar és a Land Rover is felhasználják az új hathengerest, így a gyártása kifizetődővé is válhatna.

A régi Alfa Romeo V6-ost eredetileg 1979-ben, az Alfa 6 típusban mutatták be, de karrierje csúcsát az 1990-es években érte el. Ekkortájt nemcsak az Alfa Romeo típusaiba, de a Lancia és a Fiat csúcsmodelljeibe is beépítették. A gyártását 2005-ben állították le, mivel viszonylag kis példányszámban készült, és a Fiat pénzügyi krízise mélypontján minden veszteséges tevékenységet kénytelen volt leállítani.