Raliprogram indulhat a VW-nél?

2008.08.11. 14:03

Mióta a Skoda visszavonult a rali-világbajnokság futamairól, a VW-csoportot a szakágban nem képviseli gyári csapat. A Skoda ugyan dolgozik a Fabia versenyváltozatán, de az a típus a Super 2000 szabályok szerint épül, így a WRC kategóriát egyelőre hanyagolja a vállalatóriás, ám a legújabb hírek szerint már nem sokáig.

Úgy tűnik, a Volkswagen sportrészlegénél ismét érdeklődnek a WRC versenyek iránt. Kris Niches, a Volkswagen Motorsport vezére például ellátogatott a finn ralira, ahol a gyári csapatok vezetőivel tárgyalt, állítólag a várható szabályváltozásokról, és a részvételi költségekről. A VW márka jelenleg csak a tereprali szakágban indít komolyabb gyári csapatot, illetve a Nürburgringen indított el egy csaknem széria kivitelű Sciroccót, ám a tömegmodellek imázsának javítására sokkal alkalmasabb lehet egy gyári raliautó, például a Golf alapján.

A Volkswagen márka utoljára az 1980-es évek végén vett részt a rali-világbajnokság csúcskategóriájában a Rallye Golf G60 versenyváltozatával, ám ez a típus nem igazán rúghatott labdába a korszak sztárjaival, a Toyota Celicával és a Lancia Delta Integraléval szemben. Egy eredményes raliautó előállítása persze ma sem lenne egyszerű feladat, bár a szabályok manapság valamivel kevésbé szigorúak, nem kell ötezer utcai autót előállítani, hiszen a Citroën, a Ford és a Subaru gyári versenygépeivel évek óta nem tudta igazán felvenni a versenyt a többi gyártó, így a VW--csoporthoz tartozó Skoda sem.