Pininfarina Hyperion: archaikus óriás

2008.08.13. 10:26

A háború előtti, egyedi építésű autócsodák szellemét idézi meg az olasz Rolls-Royce-átirat, amelyet Kaliforniában lepleznek le a hét végén.

Az óriási kétülésest a Rolls-Royce Drophead Coupé műszaki alapjaira építették, de teljesen új formát és arányokat álmodtak az autónak. Az eredeti téglatest-design helyett lágy, hullámzó vonalak jellemzik a Hyperiont, és a klasszikus elődökhöz hasonlóan az autó csaknem felét a motorház teszi ki. A szélvédő vagy 40 centiméterrel került hátrébb, így az autó arányai közelebb kerülhettek az 1930-as évek ízlésvilágához, viszont cserébe fel kellett áldozni a hátsó üléseket. Az egyedi Rolls-Royce persze nem csupán kiállítási tárgy, egy dúsgazdag, bár egyelőre ismeretlen gyűjtő megrendelésére kezdtek bele a kifejlesztésébe, így helyet kapott benne néhány szokatlan, bár bizonyos helyzetekben nyilván praktikus kiegészítő is. Ilyen például a kabin elejében kialakított fegyvertároló rekesz, illetve a műszerfalon elhelyezett Girard Perregaux óra, amely kivehető az autóból, és karóraként is hordható.

Egy ilyen autó bárhol a világon feltűnést keltene, épp csak ott nem, ahol a bemutatóját tartják, Pebbel Beach Concours d'Elegance-on. Ez ugyanis a földkerekség talán leghíresebb, klasszikus járműveket felvonultató eseménye, ahol az elmúlt 120 év legritkább autóinak krémje vonul fel minden évben.