Veno, a lengyel Lamborghini

2008.08.16. 16:17

Nem, a képeken nem a legújabb Lamborghini látható, hanem egy brit-lengyel cég sportkocsijának első, számítógéppel generált képei.

A csúcstechnikával készülő jármű állítólag hamarosan gyártásba kerül, és ami azt illeti, az eddig kiszivárgott adatok szerint bizonyos szempontból még korszerűbb is, mint a Lamborghini Reventon, amelyre megszólalásig emlékeztet. A vázszerkezete ugyanis nem acélcsövekből készül, hanem karbonszálas műanyagból és alumíniumból, és az ígéretek szerint akár egy 1000 lóerős motort is bele lehetne szerelni, annyira merev. A hátsó tengely elé ugyan nem V12-es motor kerül, csak V8-as - az Audi 4,2 literesének háromféle változatát szeretnék beépíteni - viszont a motorok teljesítménye 350 és 700 lóerő közt lesz, így a legdrágább Veno menetteljesítényeiben is felveheti a versenyt bármelyik Lamborghinivel.

A típusból évente csupán 10-12 példányt terveznek megépíteni, és a termelés összesen sem haladja majd meg az 50 példányt, már ha egyáltalán lesz valami a nagyravágyó tervekből, hiszen elképzelhető, hogy az első egy-két példány megépítését követően a Lamborghinivel, illetve anyavállalatával, a VW-csoporttal kell majd pereskednie a cégnek, ami akár a gyártásra szánt összeg többszörösét is felemésztheti. Lehet, hogy olcsóbb lenne gyorsan felvenni egy jó formatervezőt?