Heldo: bizarr sportkocsi Amerikából

2008.08.18. 17:29

Bár egyértelműen Nagy-Britannia a világelső az egy főre jutó kis szériás sportkocsik számát tekintve, Észak-Amerikában is számtalan kis cég foglalkozik ilyen különlegességek készítésével. Ezek közül az egyik legújabb az Advanced Automobile nevű vállalkozás, amely egy meglepő arányú sportkocsival, a Heldóval hívta fel magára a figyelmet a napokban.


Galéria - kattintson a képre

A középmotoros kétülésest hosszát láthatóan igyekeztek a minimumon tartani a tervezők, ebből eredően minimum furcsa látványt nyújt a sportkocsi. Szokatlanul hosszú szélvédője gyakorlatilag az orráig ér, a kerekei a karosszéria sarkaiba kerültek, mint egy kisautón, az oldalán viszont óriási légbeőmlők jelzik, hogy az ülések mögött nem valami apró négyhengeres rejtőzik. A tömör építésű, csővázas sportautót keresztben beépített, 350 lóerős Cadilac Northstar V8-as hajtja, nem is akárhogyan. 60 mérföld/órára, azaz 96 km/h-ra 4,1 másodperc alatt gyorsul és 12,2 másodperc alatt futja meg a negyed mérföldet. Ráadásul a rövid, de széles, csupán 1,36 tonnás és jó súlyelosztású gép úttartása is jónak ígérkezik, kanyarban állítólag még 1 g oldalgyorsulás mellett is stabil maradt.

Egyelőre nem tudni, hogy a Heldónak milyen sorsot szánnak. Egyelőre csupán egy példány létezik belőle, és egyáltalán nem biztos, hogy készül belőle több is.