Gyári fotókon a Chevrolet Cruze

2008.08.21. 15:12

Élőben ugyan csak hónapok múlva lesz látható a Lacetti utódja, de a GM már most megpróbálja felcsigázni a leendő vásárlók érdeklődését a típus iránt.

Nem véletlen, hogy a kompakt szedánnak új nevet választottak: a Cruze az utolsó csavarig új konstrukció, semmi köze a Daewoo végnapjaiban kifejlesztett erődmodellekhez. Ha már rokonságról beszélünk, sokkal közelebb áll az Opel Astra következő generációjához: ugyanaz a padlólemez, és ugyanazok a motorok is. Csupa kipróbált elemről van szó, a GM Delta platformját évek óta használják mindenféle amerikai típusban, az 1,6 literes 112 lóerős és az 1,8 literes 140 lóerős benzinesek az Opeltől érkeztek, a 150 lóerős, 2 literes turbódízel pedig a többi európai Chevrolet-ból lehet ismerős. Az autó kétféle váltóval lesz kapható, ötsebességes manuálissal, és hatsebességes automatával.

Ami igazán új, az a formaterv. Az eddigi Daewoo-Chevrolet modellek zöme nem kavart nagy port a külsejével: kellemes megjelenésű, de elég sematikus jószágok voltak. A Cruze külsejét nézve azonban úgy véljük, minimum megosztja a közönséget. Főként az eleje szokatlan a szögletes, de felfelé húzott sarkú lámpákkal és a motorháztetőbe belógó hűtőráccsal. Elég agresszív jelenség, de nem igazán passzol a klasszikus szépségideálhoz. Hátul a nagy, pillangószárnyszerű világítóegységek teszik furcsává a látványt, bár innen nézve talán egy fokkal kevésbé szokatlan az összkép. Talán ha tisztán oldalnézetből látnánk, egyértelműen tetszene is, de ilyen fotót egyelőre nem mutattak az autóról.

A Chevrolet Cruze hivatalos világpremierjét az őszi Párizsi Autószalonon tartják, és úgy tudjuk, elsőként Európában kezdik meg a forgalmazását is. Nem sokkal később lesz belőle Daewoo jelvénnyel ázsiai kivitel is, az észak-amerikai változatra - amelybe állítólag 1,4 literes turbómotort szerelnek -, azonban még várni kell, a becslések szerint minimum másfél-két évet, mivel a GM szeretné megvárni, hogy ottani alapmodellje, a Chevrolet Cobalt legalább a kifejlesztésére fordított összeget visszahozza.