Lerepül a szélvédő a Smartokról?

2008.08.25. 13:49

A kétüléses kisautók visszahívását kezdeményezte az Egyesült Államokban a járművek biztonságát felügyelő ügynökség, az NHTSA, méghozzá a gyenge, lepattogásra hajlamos fényezés miatt.

Az átlagosnál gyengébb minőségű festés első hallásra nem tűnik komoly, a biztonságra nézve veszélyes problémának, de a hivatal szerint mégis komoly biztonsági kockázatot jelent. A tetőpanelt és a szélvédőt ugyanis ragasztás tartja a helyén, amely a másik oldalt a festékre tapad, ezért - legalábbis az NHTSA álláspontja ez - előfordulhat, hogy menet közben egyszerűen leesik a szélvédő, vagy éppen a tető a kisautókról. Az ügynökség érvelése így első hallásra nem tűnik maradéktalanul hitelesnek, hiszen nehezen képzelhető el, hogy a szélvédő, vagy épp a tető leválása hírtelen, minden előjel nélkül következne be, de fogyasztóvédelmi szempontból már önmagában az a tény is aggályos, hogy egy ilyen, viszonylag drága kisautó rossz minőségű festéssel kerülhet forgalomba.

Amerikában persze sokkal kevesebb Smart fut, mint Európában - a hivatalos adatok szerint a visszahívás csupán 43 autót érint -, de igen valószínű, hogy a probléma nem csak az ottani példányokat érinti, hiszen a kiskocsit egyelőre az összes piac számára ugyanabban az üzemben gyártják.