Új négyhengeres modellen dolgozik a Cadillac

2008.08.26. 10:38

A GM luxusmárkája a BLS helyett egy új, hátsókerék-hajtású modellt fejleszt, amely már nemcsak Európában lesz kapható, de Észak-Amerikában is.

A Cadillac kínálata eddig elsősorban az amerikai vásárlók ízlésének megfelelő, nagyobb típusokat tartalmazott. Az üzemanyagok drágulása és az Egyesült Államokban hamarosan életbe lépő fogyasztáskorlátozás miatt azonban kisebb méretű, takarékosabb autókra volna szüksége a márkának, és a legfrissebb nyilatkozatok szerint már hozzá is kezdtek egy ilyen típus kifejlesztéséhez. Az autó méreteiben az Európában kevés sikerrel forgalmazott BLS-re emlékeztet majd, de más hasonlóság aligha lesz a két modell közt. Míg a BLS a Saab 9-3-as alapjaira épül, azaz keresztben álló motorja van, és fronthajtású, addig az új típus a hátsókerék-hajtású Alpha padlólemezre épül. A márka igazgatója, Jim Taylor szerint egyelőre nem döntötték el, hogy a típusba milyen motorok kerüljenek. "A mérnökök szerint elég lenne, ha csak négyhengereseket használnánk, de úgy tűnik, az amerikai vásárlók nem értékelnék, ha így lenne" - mondta Taylor. A nyilatkozat alapján valószínűnek tartjuk, hogy lesz hathengeres változat is.

A General Motors ezúttal nem késlekedik sokat a fejlesztéssel: mivel stratégiai fontosságú modellről van szó, a gyártást már 2010 végén meg szeretnék kezdeni, azaz csupán két évet szánnak a tervezésre és a tesztelésre. Erre úgy nyílik lehetősége a márkának, hogy számos, korábban beindított projektet feláldoztak. Egyebek közt leállították az XLR roadster utódjának tervezését, és a korábbi menetrendben szereplő három nagy szedán helyett is csak egyet dobnak piacra. Az így felszabaduló pénzt és mérnöki kapacitást pedig mind a kisebb típusok elkészítésébe ölik.