C-Cross: korszerű Lada-tanulmány Moszkvában

2008.08.27. 13:22

Több világújdonságot is lelepleztek az orosz fővárosban, a helyi autóipar részéről azonban csak a Lada hozott valami teljesen újat. Sajnos nem a rég várt új szériamodellek egyikéről van szó, csupán egy tanulmányautóról, de a C-Cross legalább olyan irányt képvisel, amelyet érdemes volna követnie az orosz gyártónak.

Lényegében egy kompakt, ötajtós szabadidő-autóról van szó, amely méreteiben és felépítésében talán a Nissan Qashqaira emlékeztet, viszont teljesen önálló munka. Az AvtoVAZ szokatlan módszert választott a végleges formaterv kialakítására: először kiírtak egy pályázatot helyi formatervező-hallgatóknak, majd a 17 pályamunka közül a győzteset házon belül átdolgozták egy kissé, és elkészítették életnagyságban. A végeredmény nem kiugróan izgalmas, de megfelel az aktuális divatnak: akármelyik nagy nyugati autógyártó előhozakodhatott volna vele egy nagyobb autókiállításon.

Elvben még az sem lehetetlen, hogy a C-Crossból egyszer csak sorozatgyártású autó lesz, hiszen a Ladánál évek óta folyik egy korszerű alsó középkategóriás modellcsalád fejlesztése, amelybe jól illeszkedne ez a nagy hasmagasságú autó, a kérdés csak az, hogy az oroszok mikorra lesznek készen a fejlesztéssel. Az eddigi autóik sokszor 8-10 évvel a tervek elkészítése után jutottak el a szériagyártásig, így a kereskedésekben általában már meglehetősen elavultnak hatottak. Most is csak remélhetjük, hogy ezúttal nem így lesz.