Halad a fa sportkocsi gyártása

2008.08.27. 14:03

Tavaly még csak rajzokon láthattuk a Splinter szupersportkocsit , amelynek a teljes vázszerekzete és karosszériája faalapú elemekből készül.

Ha valaki tréfának gondolta volna a 600 lóerős fa-autó ötletét, az nagyot tévedett: ahogy a képeken látható, a gyártás jól halad: a karosszéria, a vázszerkezet és a futómű gyakorlatilag készen van, már csak az utolsó simításokat kell elvégezni, mielőtt menetkésszé válik a jármű. A furnérrétegek egymásra ragasztásával láthatóan sikerült a célként kitűzőtt komplikált karosszéria-formát kialakítani, sőt állítólag még egyes futómű-alkatrészeket is ilyen anyagból gyártottak: például a rugózást fából és üvegszálas műanyagból laminált laprugókra bízták, amelyek a korszerű versenyíjak előállításánál használthoz hasonló technológiával készültek. Állítólag az építők még a felnik belső részét is fából készítették, de lehetséges, hogy ezek az alkatrészek végül lemaradnak a végleges autóról, mivel nem biztos, hogy képesek lennének elviselni a nagy sebességű manőverek során fellépő hatalmas terhelést.

A fotók alapján úgy néz ki, az autót tervező kaliforniai diákok jól haladnak a munkával, így az sem volna meglepő, ha már az idén elkészülnének a Splinter működőképes példányával, amely a várakozásokhoz híven könnyedén elérheti a 300 km/h-s sebességet.