Audi R8 versenyautó készül Magyarországon

2008.08.27. 14:33

Az Audi motorsport-részlege privát versenyzőknek kínálja majd az FIA GT3 kategória előírásai szerint kialakított versenyautót.

A középmotoros sportkocsi versenyautóvá alakítása olyannyira kézenfekvő ötlet, hogy csak idő kérdése volt, mikor kerül rá sor, ám az Audi versenymérnökeinek sok munkájuk volt az utcai modellel, mire alkalmas lett a pályán való használatra. A legnagyobb problémát a hajtáslánc okozta: összkerék-hajtású autókkal nem lehet elindulni a sportkocsi-versenyeken, ezért az R8-ast hátsókerék-hajtásúvá kellett alakítani. Ezenkívül alaposan átdolgozták a 4,2 literes V8-as motort, amely így több mint 500 lóerő leadására lett képes, beépítették a kötelező biztonsági elemeket, állítható rugós tagokat kapott a futómű, és az autó karosszériáját is átalakították, hogy meglegyen a pályán szükséges leszorító erő. Hátul egy óriási szárnyat helyeztek el, elöl és oldalt pedig csaknem az aszfaltig érő kötényezés tereli a levegőt a megfelelő irányba.

Az Audinál az idén még csak tesztelik az R8 GT3-ast - a feladatot az egyik legismertebb gyári Audi pilótára, Frank Bielára bízták -, de 2009 elején beindul a gyártás is, hogy a következő szezonban már rajthoz állhassanak a vásárlók a vadiúj versenygéppel. Az pályára szánt R8-as tudomásunk szerint Magyaroszágon, az Audi győri üzemében készül majd.