A Volkswagen is megelőzi a Fordot

2008.08.29. 10:03

Várhatóan már az idén a negyedik helyre szorul a Ford az autógyártók közti eladási sorrendben, pedig néhány éve még stabil második volt a General Motors mögött.

Egyelőre az első félév adatait ismerjük: ebben az időszakban a Volkswagen-csoport 7,2%-kal tudta növelni az eladásait, így 3,31 millió autót értékesített, míg a Ford főként az amerikai piacon mutatott gyenge szereplése miatt csupán 3,22 millió autón tudott túladni. A két gyártó között tehát nincs nagy különbség, de míg a VW növekedést tudott felmutatni az utóbbi években - főként Kínában, ahol visszaszerezte piacvezető pozícióját is -, addig a Ford amerikai részlege egyelőre sikertelenül próbálja megállítani az eladások csökkenését, és ezt a javuló európai eredmények sem képesek ellensúlyozni.

A Volkswagen csoport vezetése egyébkényt komoly ambíciókat növesztett, és ebből nem is csinál titkot: az elsőségért szeretnének harcba szállni a Toyotával és a General Motorssal. Ettől a céltól persze még nagyon messze vannak: a Toyota 4,82 millió autót adott el 2008 első felében, és a GM is csak 280 ezer járművel van lemaradva japán riválisával szemben, így a VW-nek durván a másfélszeresére kellene növelnie az eladásait, ha fel akarja venni a versenyt a két óriásvállalattal.