Tisztán elektromos autót fejleszt a Toyota

2008.09.01. 13:59

Sokáig úgy tűnt, a legnagyobb japán autógyártó nem száll be a legújabb hisztériába, a városi villanyautók fejlesztésébe, pedig csak arról volt szó, hogy eddig nem beszéltek a programról.


Toyota iQ

A Toyota elnöke, Katsuaki Watanabe azonban nemrégiben elárulta, hogy ők is dolgoznak egy villamos hajtású modellen, amely akár már két év múlva gyártásba kerülhet. Az ilyen jellegű ígéretek persze sokszor bizonyulnak túlzónak, elég ha arra gondolunk, hogy a gyártók hajlamosak szériagyártásnak nevezni egy néhány tucatos prototípusszéria elkészítését, amelyet aztán kölcsönadnak néhány nagyobb flottaüzemeltetőnek. A Toyotának viszont a jövőre megjelenő harmadik generációs Prius révén a villanyautó elkészítéséhez szükséges technológia lényegében a kezében lesz. Az új Prius ugyanis hálózatról tölthető hibrid lesz, nagy kapacitású lítium-akkumulátorokkal, így a hajtásrendszer viszonylag kis átalakítással tisztán elektromos üzeművé tehető.

A 2010-es Toyota villanyautó állítólag egy kisméretű, városi használatra szánt modell lesz, amely felveheti a versenyt a Mitsubishi elektromos hajtásra átállított i-MIEV kisautójával, illetve a Nissan hasonló méretű, szintén az évtized végére várható elektromos járművével. A legvalószínűbb, hogy donorjárműnek a rövidesen gyártásba kerülő iQ szuperminit használják majd.