Feltámasztják a Lagonda márkanevet

2008.09.02. 10:30

Az Aston Martin vezetése hivatalosan is bejelentette, hogy 2012-re elkészíti egy új modellsorozat első tagját Lagonda márkajelzéssel.

A brit sportkocsigyártó lassan túl van az önállósodás okozta sokkon, és úgy néz ki, továbbra is sikeres tudott maradni. Ugyanakkor típusaikkal csak egy szűk piaci szegmenset tudnak lefedni: sokkal több vásárlót csábíthatnának magukhoz, ha nemcsak vérbeli sportkocsikat kínálnának, de a hétköznapokban jobban használható luxustúrakocsikat is. A Lagonda feltámasztásával ezt a hiányt próbálják pótolni. "Megvizsgáltuk a lehetőségeinket, és arra jutottunk, hogy a Lagonda felélesztése új lehetőségeket biztosít számunkra. A sportkocsiktól eltérő karakterű autókat fejleszthetünk, amelyek kiegészíthetik jelenlegi típusainkat. A Lagonda exkluzív, luxuskivitelű és igazán sokrétűen használható modelleket kínál majd kiváló minőségben, így jelenlegi, és jövőbeli piacaink igényeinek egyaránt megfelel majd. Úgy hisszük, a márka segítségével több mint 100 országban vethetjük meg a lábunkat" -mondta Ulrich Bez, majd azt is hozzátette: az újjászületett márka számára új, könnyen felismerhető formavilágot terveznek.

Az első Lagonda persze egy tanulmányautó lesz, amelyet állítólag már 2009-ben, a márka 100. születésnapjának alkalmából megmutatnak a nagyközönségnek, de a szériamodellekre még vagy négy évet várnunk kell. Az igazgató szavai alapján úgy tűnik, a Lagondák a készülő kisebbik Rolls-Royce és a Bentley Continental széria közvetlen ellenfele lesz, és elméletben akár meg is duplázhatja az Aston Martin csoport jelenlegi eladásait.

A Lagonda jelzést utoljára az Aston Martin szuperlapos és szuperszögletes négyajtós típusa viselte - igaz, lényegében típusjelzésként -, amelyből 1976 és 1989 között 645 példány készült, és a maga idejében az egyik leggyorsabb négyajtósnak számított a maga 230 km/h-s végsebességével.