Kia Soul: a részletek

2008.09.02. 14:43

Eddig csak tanulmányautóként és különféle kedvcsináló képeken láthattuk a koreaiak magas városi autóját, most azonban alaposabban is megismerhetjük a sorozatgyártásra szánt típust.

A túrabakancsforma járgányról a fotók alapján nehéz megállapítani, hogy mekkora is valójában: akár egy számmal nagyobbnak is gondolhatnánk, mint amekkora valójában. A Soul azonban nem sokkal termetesebb, mint a B szegmens legnagyobb képviselői: a hossza 4105 mm, a tengelytávja pedig 2550 mm, így csupán 1,6 méteres magassága révén lóg ki a sorból. A gyáriak szerint a Soul utastere ugyanakkor bőven túlmutat a kategórián: állítólag öt megtermett felnőtt is kényelmesen elfér benne, mind széltében, mind hosszában. Mindez részben a magas építésnek köszönhető: az autóban az egyterűekből ismerős láblógatós üléshelyzetben foglalhatnak helyet az utasok.

A Soul motorválasztéka már inkább az alsó-középkategóriát idézi: az alapváltozatba is 1,6 literes, 126 lóerős benzinmotor kerül, vagy 115, illetve 126 lóerős, 1,6 literes turbódízelek közül lehet majd válogatni. A legerősebb változatot kétliteres, 142 lóerős benzines négyhengeres mozgatja. A típus nemcsak a megszokott kézi váltóval, de automatával is kapható lesz, bár azt egyelőre nem árulták el, hogy ez utóbbi mely motorokkal együtt lesz elérhető.

A szériamodell hivatalos világpremierjét októberben, a Párizsi Autószalonon tartják, a gyártás pedig novemberben indul a Kia egyik dél-koreai gyárában. A típust persze nem csak Európában és a hazai piacon tervezik forgalmazni: később készül belőle egy változat Észak-Amerika számára is, amelyet várhatóan 2009 elején, Detroitban lepleznek le