Gyári képeken a Prius-szerű Honda Insight

2008.09.05. 10:09

A Honda egy évtizede próbálja utolérni a Toyotát a hibrid személyautók piacán, de eddig nem sikerült megtörni a Prius hegemóniáját. Sem a régi, háromajtós Insight, sem a Civic hibrid változata nem tudta még csak megszorongatni sem a Toyota benzin-elektromos bestsellerét, így új taktikát kellett bevetniük a Honda tervezőinek: ha nem tudják felülmúlni a Priust, akkor lemásolják.

Az új modell, amelyet ismét Insight névre kereszteltek, akárcsak az első Honda hibridet, alapformájában és arányaiban szinte tökéletes másolata a Priusnak: ugyanolyan, hátul erősen lecsapott tetővonalú, szinte egyterű-forma ötajtós, csak a részletek nem stimmelnek, bár jellegzetesnek azokat sem neveznénk. Az alacsony hűtőrács és a csíkszerű, finoman felfelé húzott első lámpák ugyan egyértelműen a mai Hondák formavilágát hozzák, ahogy a sárvédőívek pereme is az ötajtós Civicet idézi, de más karakteres vonást nem látni az autón. A lámpákban a sok LED is csak annak köszönhető, hogy az Insight először csak tanulmányként mutatkozik be, és csak néhány hónappal később érkezik a szériaváltozat.

Ami mégis élesen elkülöníti az Insightot a Priustól, az a műszaki tartalom. A Honda nem változtatott a Civicben is használt IMA hajtáslánc működési elvén, sőt, a legtöbb fejlesztés nem is a hatásfok növelésére irányult, hanem a gyártási költség csökkentésére. A Honda ugyanis nem fogyasztásban, vagy működési hatékonyságban akarja felülmúlni a Toyota Priust, hanem az alacsonyabb ár révén. A hibrid autók legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban a Civic Hybrid eddig vagy ezer dollárral drágább volt, mint a Prius, az új Insight azonban legalább ugyanennyivel olcsóbb lesz. A Honda be is rendezte suzukai üzemét vagy évi 200 ezer példány legyártására, így - ha minden a tervek szerint alakul - akár be is foghatják a Toyotát, már ami az eladási számokat illeti, hiszen a Priusból jelenleg durván 180 ezer példány fogy évente.

Az új Honda Insightot tanulmányautóként már az októberi Párizsi Autószalonon kiállítják, de a szériaváltozatra sem kell már sokat várni: állítólag már 2009 tavaszától kapható lesz az új hibrid.