2015-re várható az első hibrid VW

2008.09.05. 15:20

Míg a Honda és a Toyota több mint tíz éve gyárt vegyes hajtású autókat, addig az európai gyártóknál csak a távlati tervekben szerepelnek hibrid hajtásláncú autók.

A nagy európai gyártók közül talán a Volkswagen lemaradása a legnagyobb: a cég vezetése még egy-két éve is úgy vélte, a korszerű dízelmotoroké a jövő a hibridek helyett, így saját elektromos segédhajtásuk még igencsak gyerekcipőben jár. Az év közepén ugyan már bemutattak egy tanulmányautót a Golf V alapján Twin Drive néven , de még nagyon sok a megoldatlan probléma, így a projekt vezetője, Lars Hofmann szerint 2015 előtt aligha lehet sorozatgyártásra érett a rendszer. A VW egyelőre azon dolgozik, hogy 2010-re felállítson egy kísérleti hibridautó-flottát, amely már hétköznapi használatra alkalmas változatokból áll majd. A következő öt évet viszont kizárólag tesztelésre és adatgyűjtésre szánják, és azt remélik, hogy ennyi idő alatt sikerül az akkumulátorok élettartamát és kapacitását jelentősen megnövelni.

A teljes képhez persze hozzá tartozik, hogy a VW a TwinDrive-val több generációt ugrik a hibrid-evolúcióban. Ha elkészül, a rendszer gyakorlatilag egyenértékű lesz a japán és amerikai gyártók legkorszerűbb, egyelőre még fejlesztés alatt álló benzin-elektromos hajtásaival, hiszen Li-ion akkumulátorai tölthetők lesznek külső forrásból is, és a VW hibridje is több tíz kilométert tehet majd meg tisztán villamos üzemben.

A 2010-re összeálló tesztflotta várhatóan a Golf VI-os kombi átépített változataiból áll majd, amelyek közt lesz benzinmotoros, és dízel-kivitel is, a szériaváltozat azonban már a hetes sországú Golfra épülhet.