Gyári képeken a Chevrolet Volt

2008.09.09. 16:36

Bár a sorozatgyártásra váró modell hivatalos bemutatóját csak néhány hét múlva tartják, a GM közzétett egy fotósorozatot, amelyen már tisztán kivehetők a véglegesnek szánt Chevrolet Volt karosszériájának vonásai.

Szokatlan módon egyfajta árukapcsolásban nézhetjük meg az autó képeit. A gyári fotókon a Volt fejlesztésének kulcsfigurái pózolnak: főmérnök, formatervező, márkaigazgató és alelnök is látható a képeken. Maga az autó, ahogy már a korábbi kémfotók és kiszivárgott részletfotók alapján is sejthető volt, teljesen átalakult az azonos nevű tanulmányhoz képest. A szögletek és élek szinte teljesen eltűntek, így a karosszéria látványosan gömbölyded, hangsúlyozottan áramvonalas hatást kelt. Ez nyilván jót tesz majd a fogyasztásnak, és a menetteljesítményeknek is, amellett hogy íves teteje révén a Volt így jobban emlékeztet a nagy riválisra, a Toyota Priusra.

A műszaki részleteket csak később ismerhetjük meg, így egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy az E-Flex hajtáslánc működési elvei tekintetében nem változik. A GM rendszere, amelyet a gyár marketingszakemberei értelmezhetetlen módon bővített hatósugarú elektromos hajtásnak neveznek, lényegében egy újfajta hibrid hajtáslánc. Itt a tényleges meghajtást csak villanymotorok végzik, sőt, az akkumulátorokat is fel lehet tölteni külső forrásból, de ezzel vége is a hasonlóságnak a valódi villanyautókkal. Az Voltban ugyanis csak 50-60 kilométerre elegendő elektromos energia tárolható, így a GM tervezői beépítettek egy kisméretű, feltöltős benzinmotort is, amely pótolja az akkumulátorok töltését. Így viszont szörnyű tévedés lenne összemosni a Voltot a közvetlenül nem szennyező és jóval egyszerűbb felépítésű, tisztán elektromos járművekkel. A Volt kétféle motor energiáját használja, tankolni kell bele, és füstöl a levegőbe, ha kevesebbet is, mint a hagyományos autók. Ez egy igazi hibrid, bár azok közül az egyik legkorszerűbb.

Mármint elméletben. A képeken látható autó ugyanis még messze van a kiforrott szériamodelltől: azt csak 2010-ben kezdik forgalmazni, addig láthatóan igyekeznek beszéddel, képekkel felszínen tartani a típust. A következő két évben viszont több új vetélytársat is bemutatnak. Jön a Toyota Prius következő generációja, az új Honda Insight, és talán más gyártók is elkészülnek saját igazi, megvásárolható, használható, kézzel fogható hibridjeikkel, mire az unásig emlegetett Volt is valóságossá válik az átlagvásárlók számára. És korántsem biztos, hogy még két év múlva is a legkorszerűbb modellek közé tartozik majd.