Londonban tesztelik a konnektoros Toyota Priust

2008.09.11. 12:42

A hálózatról is tölthető hibrid autókról eddig elsősorban csak beszéltek a gyártók, de a Toyota egy lépéssel ismét közelebb jutott a problémák megoldásához.

A napokban ugyanis egy londoni céggel karöltve megkezdték egy kisebb flotta konnektoros hibrid tesztelését. A prototípusok még az aktuális Priusra épülnek, de már a következő generáció hajtásláncát tartalmazzák, ahol az akkumulátorokat külső forrásból - akár a normál háztartási elektromos hálózatról - is tölthetik. A flottát egy évre adták bérbe a brit vállalatnak, hogy a hétköznapi nagyvárosi forgalomban szerezhessenek tapasztalatokat az új típusú hibrid hajtással. Így a cég olyan adatokat gyűjthet, amilyenekre steril kísérleti körülmények közt nem tehetne szert. Ezek segítségével viszonylag gyorsan megtalálhatják és elháríthatják a rendszer maradék hibáit. Emellett némi reklámot is csinálhatnak a konnektoros hibrideknek az autó oldalán elhelyezett matricákkal: ezek virágokat ontó stilizált kipufogócsövet ábrázolnak, ami persze túlzás, de nyilván arra próbál utalni, hogy ez az eddigi legtisztább üzemű Toyota hibrid hajtáslánc.

A Toyota akár már 2009-ben bemutathatja a Prius harmadik generációját, amelybe ilyen, hálózatról is tölthető hibrid hajtáslánc kerül, bár egyes vélemények szerint a rendszerhez szükséges Li-ion akkumulátorok miatt késni fog a típus premierje.