Puccs készül a Volkswagen élén?

2008.09.16. 13:50

Családi viszály és komoly hatalmi harcok kezdenek körvonalazódni a Porsche és a VW berkeiben. Az első áldozat egyes feltételezések szerint a Volkswagen elnöke, Ferdinand Piech lehet, akit unokatestvére, a Porsche-elnök Wolfgang Porsche a napokban a VW felügyelőbizottsági ülésén tanúsított minősíthetetlen viselkedése miatt kritizált a német sajtóban.


A szorítóban Ferdinand Porsche két unokája, Ferdinand Piech és Wolfgang Porsche

A háttérben állítólag a Volkswagen csoport irányításáért folytatott harc áll: a Porsche vezetése szeretné átvenni a napi ügyek igazgatását is, miután megszerzi a cég részvényeinek több mint 50%-át, a jelenlegi vezetés viszont érthető módon a helyén akar maradni. A helyzetet bonyolítja, hogy még érvényben van a VW-törvény néven ismert helyi jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy egy 20%-os részesedéssel rendelkező tulajdonos bármilyen döntést megakadályozhasson a cégen belül. Így, bár jelenleg is a Porsche a legnagyobb részvényes, Alsó-Szászország tartomány, amely 20%-os tulajdonrészt birtokol, még mindig döntő befolyással van a történtekre, és egyelőre támogatja a jelenlegi vezetőket. A tartományi kormányzat ugyanis attól tart - ahogy a szakszervezetek is -, hogy a Porsche a költségek csökkentése érdekében elköltöztetné a gyártás egy részét Németországból, ez pedig nagyon rosszul jönne a következő választásokon.

A komplikált sakkjátszmában ennek ellenére egyelőre a Porsche áll jobban, a VW-törvény ugyanis biztosan nem marad érvényben sokáig, hisz ellenkezik az Európai Unió alapelveivel, és nyilván további előnyökhöz juthatna a sportkocsigyártó, ha sikerülne kiütnie Piechet a nyeregből, hogy a helyére saját emberét ültesse.