Újabb VW részvényeket vesz a Porsche

2008.09.17. 13:06

Ismét egy kicsivel mélyebbre csúszott Góliát Dávid mély zsebébe: a Porsche újabb 4,89%-ot vásárolt a Volkswagen részvényeiből, így most már 35,14%-ot tudhat a magáénak.

A Stuttgarti sportkocsigyártó vezetése eleinte tagadta, hogy hatalomátvételre készülne, most azonban már nem csinálnak titkot belőle, hogy még az idén 50% fölé szeretnék növeli a tulajdonrészüket a Volkswagen csoportban. Wendelin Wiedeking, a Porsche vezérigazgatója azt mondja, lényegében már most az övék a valós hatalom a cégen belül, bár egyelőre kérdéses, hogy mit kezdenek vele. A VW csoport vezetése egyelőre még a helyén van, és ahhoz, hogy ez változzék, egyelőre a többi tulajdonos beleegyezésére is szükség volna. Ugyanakkor a Porsche SE, a VW és a Porsche részvényeket formálisan birtokló holding már most kénytelen volt beengedni vezetőségébe a VW munkás-érdekképviseletének képviselőit.

A részvényvásárlás persze nem olyan egyszerű, mint gondolnánk: minden egyes alkalommal engedélyeztetni kell a hatóságokkal, és a német törvények szerint vásárlási ajánlatokat kell tenni a többi tulajdonosnak. Most például az Audi részvényeiért kínálták fel a kötelező minimumot, 487 eurót papíronként. A Volkswagen - az Audi 99,14%-ának birtokosa - persze nem fogadta el a felkínált összeget, hiszen így legjövedelmezőbb részlege felett veszítené el az irányítást, de a fennmaradó 0,86% - mintegy 370000 részvény - mások kezében van, azaz elképzelhető, hogy a Porschének így is ki kell majd fizetnie bő 170 millió eurót a VW részvények árán felül.