Magyar a legerősebb személyautó-dízel!

2008.09.17. 14:51

Győrben készítik az Audi vadiúj, V12-es motorját, amely ez idő szerint a sorozatgyártású személyautóba épített legerősebb dízel.

A kerek 6 literes, 500 lóerős, 1000 Nm csúcsnyomatékú és 60 fokos hengerszögű tizenkét hengeres műszaki csoda ugyanabban a csarnokban készül, ahol a V8-as és V10-es motorokat is gyártják. Az új motortípus összeszereléséhez persze számos új berendezést vásárolt az Audi. Az új vizsgálópad, az összeszereléshez szükséges berendezések és a többi fejlesztés összességében vagy egymilliárd forintba került. A motor, amellyel egyelőre kizárólag a Q7-es csúcsváltozatában találkozhatunk majd, viszonylag kis példányszámban készül, viszont nagyon komoly minőségi elvárások mellett, ezért nem is a szokványos szériagyártási eljárásokat alkalmazzák az összeszereléséhez.

Az új motor gyakorlatilag manufakturális módszerekkel készül: egy-egy példányt mindig egyetlen ember szerel készre, az első gyártási művelettől az utolsóig - így biztosítják, hogy minden motornak legyen egy gazdája, aki később is felel az esetleges hibákért. Az Audi a V12-es gyártásához persze alaposan kiképzett embereket alkalmaz, akik Neckarsulmban sajátíthatták el a motor-összeszerelés fogásait.