Gyári tuning Ford Focus ST-hez

2008.09.17. 16:27

A kompakt Ford legerősebb változata gyári állapotban 225 lóerő, ami nem kevés, de sokan szeretnének még erősebb Focust birtokolni. Hamarosan erre is lesz megoldás a 300 lovas Focus RS képében, amelyet jövőre kezdenek el gyártani, de ez a változat egyrészt méregdrága lesz, másrészt csupán 8000 példány készül belőle, így kevesek számára lesz elérhető.

A probléma főként Nagy-Britanniában létezik, ahol több 200 lóerő feletti teljesítményű kompakt modellt adnak el, mint bárhol másutt a világon. Ezért a helyi Ford képviselet készíttetett egy tuningcsomagot a Mountune Performance nevű céggel, amellyel 1120 fontért, azaz átszámítva kb. 350 ezer forintért 260 lóerőig növelhető a Focus ST öthengeresének teljesítménye, és 400 Nm-re a motor maximális nyomatéka. A csomag nagyobb töltőlevegő-hűtőt, kisebb ellenállású légszűrőt és átprogramozott motorelektronikát tartalmaz, és még a gyári garancia sem vész el a beszerelés miatt. A Focus ST így 6,5 helyett 5,9 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet, és 14,1 alatt a 160-at.

Ez azonban állítólag csak az első lépcső: a Montune állítólag egy futómű-átalakító készletet, és más hasonló tuningcsomagokat is fejleszt a brit Ford számára. A cél nyilvánvalóan az, hogy a Focus ST-t közelebb hozzák az erőteljesebb sportkompaktokhoz, amilyen a Mitsubishi Lancer Ralliart, a Subaru Impreza WRX vagy épp az Opel/Vauxhall Astra OPC/VXR.