Teamo: elektromos furgon Hannoverben

2008.09.22. 17:27

Egy pforzheimi tervezőcég, a Hymer idc mutatta be Németország legnagyobb haszonjármű-kiállításán a Teamo tanulmányt.


A koncepcióautó első pillantásra nem tűnik többnek egy érdekes formatervű kompakt áruszállítónál, ám a lemezek alatt számos szokatlan megoldással találkozhatunk. Már a vázszerkezet sem mindennapi: a jármű egy alumínium profilokból hegesztett rácsszerkezet köré épül, amelyet gyűrődőzónaként funkcionáló dobozszerű alumínium blokkokkal vettek körül. Ráadásul az összes hajtáselem a padló alatt kialakított térben foglal helyet, hasonlóan a Mercedes A-osztály megoldásához. Az egyezés persze nem teljesen véletlen: a koncepció attól a Johann Tomforde-tól származik, aki korábban a Smart kisautó tervezésén is dolgozott a Mercedesnek.

A sok fura megoldás persze nem teljesen önmagáért való: igyekeztek minél könnyebb, tágasabb és sokoldalúbb autót kialakítani a rendelkezésre álló négy méteres hosszon. Az adatok alapján úgy néz ki, ez sikerült is: az autó akár hat személy szállítására is alkalmas, a belső tér teljes térfogata 3,2 köbméter, a tengelytáv 2,4 és 2,8 méter között változtatható, a terhelhetőség 600 kilogramm, miközben az egész szerkezet csupán egy tonnás. A trükk az autó magassága: 1,74 méterre a földtől húzódik a tető, így a motor és az akkumulátorok a padló és a fenéklemez közé költözhetett, ami kiváló helykihasználást jelent.


Az elektromos hajtásláncban is a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák: Li-ion akkumulátorok táplálják a légrugózású hátsó tengely vonalába épített 50 kW-os motort. A Tiamo hatótávolsága 175 kilométer, ami csak a többi villanyautó képességeihez viszonyítva tűnik elégségesnek, viszont a padló alatt van még bőven hely, így az alkotók szerint akár egy kéthengeres benzinmotor, akár egy kisebb üzemanyagcella-csomag is elférhet, így könnyen megnövelhető volna a tanulmány akciórádiusza.

A Hymer persze nem sorozatgyártásra szánja a tanulmányt, inkább demonstrációs célokat szolgál: az a feladata, hogy megmutassa a cég fejlesztési potenciálját a lehetséges megrendelőknek.