Abarth esseesse: még erősebb Fiat 500-as

2008.09.23. 16:31

Korábban 500 SS néven emlegették, de a Fiat megtréfálta a világot. Két kimondott S betűről nevezték el a leggyorsabb gyári 500-ast, ami olaszul így hangzik: esseesse.

Egyelőre csak néhány kép került a nyilvánosság elé, amelyeken annyi látszik, hogy az 500-as már-már versenyautókra jellemző optikai tuningot kapott: a fehérre festett könnyűfém felnikre ujjnyi magas oldalfalú gumiabroncsok kerültek, hisz csak így férnek be a kerekek az amúgy is alaposan kiszélesített sárvédőívek alá. Hátul szép nagy, valóban hatásosnak tűnő diffúzor került az autó alá, fölül pedig látványos tetőspoiler tereli a levegőt a tetővonal fölé. Elöl is jóval több a be- és kiömlőnyílás, mint a széria 500-asokon. A kockás tető és az oldalt végigfutó Abarth-csík már csak hab a tortán. A belső térről még nem láttunk képeket, de az ablakokon kikandikáló kagylóülések alapján úgy néz ki, ott is igyekeztek megteremteni a versenyautó-hangulatot.

A műszaki tartalomról egyelőre nem árultak el konkrétumokat, de valószínű, hogy a korábbi Opening Edition mintájára az 1,4 literes turbómotor minimum 160 lóerős változata kerül a kurta motorháztető alá, egyesek szerint részlegesen önzáró differenciálművel kombinálva, hogy megtartsák a kis méregzsák kezelhetőségét.

Ennél többet legkorábban az október eleji Párizsi Autószalonon esedékes bemutatón tudhatunk meg a legerősebb 500-asról, amely várhatóan november elejétől lesz megrendelhető a kiemelt Abarth-kereskedésekben.