A Chrysler is villanyautókkal kísérletezik

2008.09.23. 16:57

Míg számos konkurense inkább a hibrid hajtású modellek fejlesztésében hisz, úgy tűnik, a Chryslernél a villamos meghajtásban látják a jövőt.

Ennek alátámasztására a napokban zárt körben több elektromos prototípust is lelepleztek. A legmeglepőbb talán a Dodge EV nevű jármű, amely a Lotus Europa típuson alapul, és lényegében ugyanazt a koncepciót valósítja meg, mint a szintén Lotus-alapú Tesla roadster. Valószínűleg arról van szó, hogy a Chrysler csoport is a Lotust választotta partnerül egyik első villanyautójának megépítéséhez, így könnyen lehet, hogy a detroiti nagyvállalat alaposan megnehezíti majd a Tesla Motors dolgát. Ezenkívül elkészítették a Jeep Wrangler és a Chrysler Voyager villamos hajtású változatait is. Ezeket a prototípusokat jelenleg még csak akkumulátorról hajtják, de úgy tudjuk, a Chrysler mérnökei meghagyták annak a lehetőségét, hogy a hajtásrendszert a Chevrolet Volt megoldásához hasonlóan valamilyen belső égésű motorral egészítsék ki.

Korábbi anyavállalata, a Daimler révén a Chrysler a BMW-vel közösen benne volt ugyan egy hibrid hajtáslánc fejlesztésében, de ebből a programból kiszálltak a Mercedesszel való szakítás után, Most azonban úgy tűnik, a legkisebb detroiti gyártó hatalmas erőfeszítéseket tesz, hogy konkurenseivel egy időben, az évtized végén piacra dobhassa saját elektromos és hibrid modelljeit. Korábban az A123 nevű akkumulátorgyártóval szövetkeztek a legújabb Li-ion akkumulátor-technológia megszerzése érdekében, most pedig úgy tűnik, a Lotus segítségét is igénybe veszik a gyors siker érdekében.