GEM Peapod: az első elektromos Chrysler

2008.09.24. 10:32

Egy fura, Smart-szerű elektromos kisautót mutatott be az amerikai gyártó, amely akár már jövőre gyártásba kerülhet.

A négyszemélyes, négyajtós GEM Peapod lényegében egy guruló kabin, a sarkokba tolt kerekekkel, és egész szokatlan formatervvel. A mosolygó arcot utánzó orr, az alul-felül üvegezett ajtók és a tetőn végigvonuló fényes felületbe illeszkedő első és hátsó szélvédő együtt annyira furcsa jelenséggé teszi a kiskocsit, hogy szinte fel sem tűnik, mennyire furcsák az arányai a kis kerekek és a hosszú tengelytáv miatt. Épp ezért nehéz elképzelni, hogy ez a kisautó gyártásba kerül, pedig ez a terv.

A GEM, a Chrysler elektromos autókkal foglalkozó üzletága tíz éve létezik, de eddig viszonylag kis mennyiségben készített villanyautókat különleges igények kielégítésére: az 1998 óta legyártott 38 ezer autójuk zöme nemzeti parkokban, egyetemvárosokban, katonai támaszpontokon és városközpontokban üzemel, csupa olyan helyen, ahol nem kell nagy távolságokat megtenni, viszont kiemelten fontos az olcsó és tiszta üzemeltethetőség. A Peapoddal azonban szélesebb közönséget szeretnének elérni: afféle szomszédba, illetve vásárolni járó kertvárosi járműnek szánják.

Sajnos a Peapod adatait egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de nem valószínű, hogy a Chrysler fejlesztői képesek csodát tenni: alighanem ez is egy újabb rövid hatótávolságú villanyautó, kínosan hosszú újratöltési idővel, amellyel leváltani nem, legfeljebb kiegészíteni lehet a benzinmotoros típusokat.