A Mercedes szabadul maradék Chrysler-részvényeitől

2008.09.25. 12:46

A Daimler AG és a Chrysler többségi tulajdonosa, a Cerberus Capital is megerősítette a hírt: a németek teljesen kiszállnak a detroiti cégből.

A tavaly májusi megállapodás szerint a Cerberus a részvények 80,1%-át szerezte meg 7,4 milliárd dolláros befektetéssel, bár ebből az összegből a Daimler AG semmit sem látott, sőt, igazából vagy félmilliárd eurót még fizetett is, hogy ne kelljen tovább vesződnie a Chrysler fenntartásával. A fennmaradó 19,9%-nyi részvényt viszont mindeddig megtartotta a Mercedes anyacége. Korábban úgy véltük, azért, hogy egy későbbi időpontban, ha a Chrysler már nem veszteséges, némi haszonnal túladjon rajtuk. A legújabb hírek szerint azonban arról tárgyalnak a Cerberus Capitallal, hogy ezt a részvénycsomagot is átadják.

A papírok mostanság nem érhetnek túl sokat - egy korábbi adat szerint a Daimler könyvelésében is csupán 171 millió euró értékkel szerepelnek -, de a Mercedesnél alighanem attól félnek, hogy ha a Chrysler netán csődbe menne, akkor a részvények teljesen értéküket vesztik.