Motorleállító rendszert kap a Kia Cee'd

2008.09.26. 10:08

A Párizsi Autószalonon mutatja be a koreai gyártó az ISG (Idle Stop&Go) fantázianevű szerkezet prototípusát egy Cee'd-be építve, de a sorozatgyártás sem várat magára sokáig.

Lényegében egy hagyományos motorleállító rendszerről van szó, amely az autó álló helyzetében elveszi a gyújtást, majd induláskor a szokásosnál erőteljesebb indítómotor segítségével pillanatokon belül újra forgásba hozza. A technológia eddig is létezett, fel is bukkant egy-egy kisautóban, de úgy tűnik, csak mostanság kezd igazán elterjedni. Az utóbbi hónapokban tucatnyi autógyártó jelentette be, hogy alkalmazni kezdi kicsi és közepes méretű típusaiban, nyilván az üzemanyagok magas árának, és a szén-dioxid-kibocsátást - ezen keresztül pedig közvetetten a fogyasztást - korlátozó intézkedések közeledő bevezetésének hatására. A Kia szerint a Cee'd fogyasztását az ISG mintegy 15%-kal csökkenti majd városi forgalomban.

A motorleállító rendszert a Kia a Cee'd benzinmotoros változataihoz kínálja elsőként, a gyáriak szerint már 2009 első felétől, de több mint valószínű, hogy később más modellekben is bevetik majd.