Hibrid Hondából épít versenyautót a Lotus

2008.09.26. 11:36

Vegyes hajtású autókat eddig legfeljebb a környezetkímélő autóknak rendezett versenyeken láthattunk, de egy versenyautókkal foglalkozó brit vállalkozás, az Oaktec úgy döntött, valódi versenyeken is elindít egy benzin-elektromos autót.

A versenyautó alapjául a Honda Civic Hybridet választották, de az alapmodellt alaposan át kellett dolgozni, mielőtt rajthoz állnának vele. Ezt a feladatot a Lotusra bízták, mivel a brit sportkocsigyártó otthon van a versenyautó-építésben is, és a Tesla Roadster fejlesztése kapcsán az elektromos hajtásrendszerek tervezésében is jelentős tapasztalatokkal rendelkezik. A legnagyobb gondot az okozta, hogyan tegyék egyenletessé az autó teljesítményét, hiszen a beépített akkumulátorok lemerülése esetén a kisegítő villanymotor már nem képes növelni az autó összteljesítményét. Ezért a brit mérnökök teljesen átdolgozták a hajtáslánc működését vezérlő elektronikát, és javítottak a visszatápláló fékezés hatásfokán, hogy a hibrid Honda végig bírjon egy átlagos hosszúságú pályaversenyt vagy egy rövidebb ralietapot.

A hibrid versenyautót állítólag már a hét végén bevetik éles körülmények között is, a Dunlop Sport Maxx Kupán Rockinghamben, ahol kőkemény BTCC túrakocsikkal szemben bizonyíthatja képességeit.