Két hibrid prototípus a Kiától

2008.09.26. 16:04

A Hyundai csoport évek óta fejleszti saját benzin-elektromos hajtásláncát, amelyet Párizsban két tanulmányautóban is bemutatnak.

A különbség lényegében csak a körítés: a Soul Hybrid az új városi szabadidő-autó alapjaira épített tanulmány jellegzetes, fekete-fehér fényezéssel, a Cee'd Hybrid viszont pontosan úgy néz ki, mint az utcán futó társai, ha eltekintünk a zöld matricáktól. A különbségek oka az eltérő rendeltetés: míg a Soul elsősorban show-autónak készült, addig a hibrid Cee'd inkább afféle próbajármű, amellyel hétköznapi forgalomban próbálgatják majd az új hajtásrendszert.

A Kia hibrid rendszere egyébként nem a masszív fajtából való, itt a 15 kW, azaz 20,5 lóerő teljesítményű villanymotor tényleg csak kisegítő funkciót lát el az 1,6 literes benzinmotor mellett. Ennek ellenére az eredmények eléggé bíztatóak: a Ceed átlagosan 4,9 litert fogyaszt 100 km-en és 117 g/km-nyi szén-dioxidot ereszt a levegőbe, míg a Soul Hybrid 4,8 l/100 km-es átlagfogyasztást és 115 g/km-es szén-dioxid-kibocsátást produkál.

Legtöbb vetélytársához hasonlóan a Kia is csak kísérletezik a hibrid hajtással, sorozatgyártásra vonatkozó tervekről egyelőre nem tudunk, bár manapság minden jel arra mutat, hogy a közeljövőben Európában is elterjedhet a kettős hajtásmód.