Állami támogatás a detroiti autógyártóknak

2008.09.28. 09:38

A szenátus is jóváhagyta azt a kedvezményes hitelprogramot, amely rövid távon megoldhatja az amerikai autógyártók anyagi problémáit.

Összesen 25 milliárd dollárt kaphatnak a vállalatok alacsony kamatszintű hitelek formájában, bár az összeg felhasználását komoly feltételekhez köti az amerikai kormányzat. A kölcsönöket ugyanis hivatalosan az autók átlagfogyasztásának csökkentését célzó fejlesztési támogatásként szavazta meg a szenátus, így csak olyan típusokra költhető, amelyeknek a fogyasztása legalább 25%-kal kedvezőbb az elődeiknél. A hitelekhez várhatóan 2009 közepétől juthatnak hozzá a detroiti autógyártók.

Az amerikai kormányzat korábban nem mutatott hajlandóságot a magánvállalatok kisegítésére, de úgy tűnik, a pénzügyi szektor válsága kapcsán minden eszközt igyekeznek megragadni, hogy új életet leheljenek az ország gazdaságába. Az autógyártóknak szánt hitelek egy jóval nagyobb volumenű csomag részei: az állam összesen 700 milliárd dollárt szán gazdaság-élénkítésre, hogy elkerüljék egy komolyabb válság kialakulásának lehetőségét.