Feljebb lép a következő Jaguar XJ?

2008.09.29. 10:18

A jelenlegi Jaguar csúcsmodell műszaki szempontból fejlett, de túl konzervatív, egyesek szerint kifejezetten unalmas típus, amelyet legfeljebb a BMW és Audi csúcsmodelljeivel szokás összehasonlítani. A legújabb hírek szerint azonban egy gyökeresen eltérő modell készül a Jaguar boszorkánykonyhájában.

Az egy-másfél év múlva várható új XJ-ről úgy beszél a cég egyik munkatársa, mint a Bentley Continental lehetséges ellenfeléről: állítólag méregdrága lesz, minden igényt kielégítő felszereltséggel, brutálisan erős motorral és sokkal agresszívabb, ugyanakkor a közmondásos brit eleganciát még mindig magában hordozó formatervvel. Azt persze nem tudni, hogy David Blackhall szavai - aki Jaguar és a Land Rover ausztrál részlegének igazgatója - mennyire tekinthetők hivatalosnak, de ha igaz, amit beszél, az azt jelenti, hogy a Jaguarnak különleges helyet szánnak az autóiparban új, indiai tulajdonosai: egyfajta átmenet lehet a néhány ezer autót eladó luxusmárkák, és a német prémium-tömeggyártók között.

Túlélési stratégiának elvben nem rossz, hiszen így kevesebb autó eladásával nagyobb profitra lehet szert tenni - a kérdés inkább az, hogy az elmúlt évek imázsromboló ballépése, a fronthajtással, és kombiként is készülő X-Type után elfogadja-e a közönség a jóval drágább Jaguarokat.