Kínaiak vették meg az Alfa 166-os padlólemezét

2008.09.30. 09:56

A Fiat csoport eladta a korábbi Alfa Romeo csúcsmodell gyártási jogát és szerszámait a Guangzhou Automobile Groupnak. A kínai autógyártó, amelyet eddig a Honda partnereként ismerhettünk, saját típust épít a kiöregedett olasz platformra.

A 166-ost persze alaposan áttervezik a kínaiak, mielőtt újra gyártani kezdik: az új formaterv elkészítésére állítólag a Style Bertone kapott megbízást, így alighanem egy vonzó, divatos megjelenésű autót faragnak a korosodó luxusmodellből. Ezen kívül valószínűleg a hajtáslánc, és a motorválaszték is változik, hiszen az olaszoktól tudomásunk szerint sem váltókat, sem motorokat nem vett át a Guangzhou. Ez persze aligha okoz majd gondot, hiszen Kínában többféle 2-2,5 literes motor is elérhető, gyakorlatilag beépítésre készen.

Az Alfa Romeo a 166-ost még 1998-ban mutatta be a 164-es utódjaként, és a nagyméretű, fronthajtású szedán egészen 2007 elejéig maradt gyártásban. A típus közvetlen utód nélkül tűnt el a kínálatból, bár évek óta hallani egy hátsókerék-hajtású típus fejlesztéséről, amelyet a Maserati közreműködésével fejlesztenek.