Jön a 300 lóerős Volvo C30-as

2008.09.30. 16:05

A svéd gyártó megerősítette, hogy egy minden eddiginél erősebb sportkompakton dolgozik, amely felveheti a versenyt a BMW 135i-vel és az Audi S3-assal.

Az autóba ugyanaz a 300 lóerős, 2,5 literes turbómotor kerül, amelyet a Ford is használ a Focus RS-ben, de a Volvo a brutális öthengeres erejét Haldex-renszerű összkerék-hajtással juttatja az útfelületre. Ez a megoldás ugyan drágább, viszont így nincsen szükség kompromisszumos megoldásokra, hogy az autó könnyen irányítható maradjon padlógáznál is. Ennél többet egyelőre nem árultak el az autóról, bár azt már most tudni lehet, hogy a Focus RS-hez hasonlóan ez a modell is korlátozott példányszámban készül majd: négy év alatt összesen 4500 példány készülhet belőle. A teljes mennyiség mintegy 40%-át Nagy-Britanniában tervezik eladni, mivel a szigetország számít az igazán nagy teljesítményű kompakt modellek legnagyobb piacának.

Az utcai modellel egy időben több túrakocsi-bajnokságban is felbukkan majd a C30-as: ugyanazt a fronthajtású, bioetanol-üzemű versenygépet tervezik több európai sorozatban is bevetni, amely már korábban is felbukkant a svéd túrakocsi-versenyeken.