Egyelőre megmarad a Maybach

2008.10.09. 11:44

A Daimler AG vezérigazgatója a korábbi pletykákra válaszolva megerősítette, hogy egyelőre megtartják a Maybach márkát, a gyengélkedő eladások ellenére.

Dieter Zetsche szerint a Maybach ugyan nem hozott hasznot a Daimler számára, sőt, még a bele fektetett összeg megtérülésére sem látszik reális esély, de ezt a cég vezetése lényegtelennek érzi. A márka ugyanis jelentős veszteséget sem termel, és azzal, hogy a Rolls-Royce modellekéhez hasonló színvonalú autókat épít, az igazgató szerint egyértelműen hasznos a vállalat arculatának javítása szempontjából. Zetsche elmondta, hogy bár egyelőre nincsenek konkrét terveik a kínálat bővítésével kapcsolatban, de egy-két éven belül ez a kérdés is napirendre kerülhet.

A Maybach megszüntetésével kapcsolatos pletykák azután kerültek napirendre, hogy kiderült, a márka tavaly csupán 146 autót tudott eladni: ilyen mennyiségben még a Maybachokhoz hasonló, kis sorozatban készülő autókat sem lehet nyereséggel gyártani. Ugyanakkor úgy tűnik, a Daimler kevesebbet veszít luxusmárkáján, mint gondolnánk, ami nyilván annak köszönhető, hogy az 57-es és 62-es típusok szoros rokonságban vannak az igen sikeres Mercedes S osztállyal, így számos drága alkatrész - például a motor, és az erőátvitel legtöbb alkotóeleme - valódi tömeggyártásban, azaz viszonylag olcsón készül.

A jelenlegi modellválasztékkal ugyan aligha növelhetik az eladásokat a tavalyi szint fölé, sőt, a Bentley Arnage készülő utódja még inkább háttérbe szoríthatja a Maybachokat, de úgy néz ki, a Mercedes számára ez nem jelent gondot, és ha kedvezőbbnek érzik a feltételeket, elviekben bármikor nekiláthatnak a kínálat felújításának, netán bővítésének, újból megszorongatva a két legkomolyabb ellenfelet, a Rolls-Royce-t és a Bentleyt.