Városi törpe lesz az ötödik Mini

2008.10.09. 13:48

A BMW kisautó-márkája visszatér a gyökereihez: egy alig három méteres kisautóval bővíti a választékot néhány éven belül.

Eddig sem csinált titkot a BMW vezetése abból a tervéből, hogy a jelenlegi, három tagú Mini paletta bővítését tervezi, ám mostanáig úgy tűnt, csak a Párizsban tanulmányként bemutatott Crossover szériaváltozata szerepel a terveikben. A márkát irányító Dr. Wolfgang Ambrecht azonban elárulta, hogy a több mint négy méteres terepjáró bemutatása után egy új, az eddigieknél jóval kisebb típust is piacra szeretnének dobni. Az UKL1 jelzésű autó kisebb lesz, mint bármelyik másik BMW-féle Mini, és valószínűleg a Fiat segítségével fejlesztik majd. Ambrecht szerint nagyon aranyos, ugyanakkor a márka arculatához illően határozottan sportos modellről van szó.

A márkaigazgató többet nem mondott a készülő típusról, de több mint valószínű, hogy a legkisebb Mini ugyanúgy egy Fiat modell alapjaira épül majd, ahogy a Ford Ka a Fiat 500-aséra, azaz a műszaki tartalom kifejlesztését és a gyártást a Fiatra bízza a BMW, és csak a formaterv kialakításába szól bele. Az olasz gyártó tudomásunk szerint éppen dolgozik is egy 3-3,2 méter körüli hosszúságú kisautón, amelyet egyelőre Topolino néven emleget a szaksajtó. Ez a modell ideális alapja lehet egy olyan Mininek, amely nem csak karakterében, de méretei révén is a legendás ős szellemét idézi.

Egy ilyen közös projekt kivitelezése persze időigényes feladat, ráadásul a Mininél egyelőre a Crossover bemutatására koncentrálnak, így a szupermini bemutatójára nemigen kerülhet sor 2012 előtt.