Összeolvadhat a Chrysler és a GM?

2008.10.13. 12:35

Amerikai pénzügyi körökből származó pletykák szerint a két detroiti vállalat az egyesülés lehetőségeiről tárgyal egymással.

Egyes források szerint elég jelentős, mintegy 50%-os esély mutatkozik, hogy a két autógyártó érdekeltségeinek összevonásával próbálja meg túlélni az egyre mélyülő válságot. A pletyka nem nélkülözi a racionalitást: a GM és a Chrysler az észak-amerikai piacon jól kiegészítené egymást. Míg a GM a kisebb, fronthajtású személyautók fejlesztésében igen erős, addig a Chrysler a Jeep révén a terepjárók, a Chrysler és a Dodge márkákkal pedig a nagy, hátsókerék-hajtású személyautók piacán juttathatná erősebb pozícióba jelenlegi riválisát. Egy ilyen összeolvadás persze komoly gondokat is felvetne: valószínűleg több márkát is meg kellene szüntetni - veszélybe kerülne a Buick, a Pontiac és a Dodge márkanév túlélése is, azok kereskedőhálózataival együtt - viszont a fúzió hosszabb távon jelentős megtakarításokat hozhatna.

A pletykákat egyelőre egyik fél sem volt hajlandó érdemben kommentálni, bár azt nem tagadták, hogy kapcsolatban állnak más autógyárak képviselőivel, és időről időre megvizsgálják az együttműködés lehetőségeit. Az sem titok, hogy a Chrysler partnert keres a Mitsubishi helyére, amely segítene megújítani kisebb, orrmotoros modelljeit. Állítólag a GM-en kívül több más gyártóval, így a Renault-Nissan csoporttal, és több kínai vállalattal is tárgyalnak a Chrysler vezetői annak érdekében, hogy hosszabb távon is hasznos fejlesztési partnert találjanak.