Ilyen lesz az új Toyota Prius?

2008.10.16. 11:27

Számtalan fantomkép kering az interneten a Toyota hibrid következő generációjáról, de ez az első olyan fotósorozat, amelyről elképzelhető, hogy tényleg a gyárból származik.

Egy fórumon bukkantak fel a fotók, amelyeken állítólag az új Prius látható. Az autó megőrizte az előd jellegzetes ívű tetővonalát, de alacsonyabb ablaksávjával, meredekebb és magasabban húzódó oldalvonalával, valamint agresszívabb orrkiképzésével felnőttesebb benyomást kelt. Ha valóban ilyen lesz a formaterv, az telitalálat a Toyota részéről, hiszen úgy sikerült megőrizni a jellegzetes Prius karaktert, hogy közben eltűnt a jelenlegi modellre jellemző kisautós beütés.

A képek láttán az az érzésünk, az új Prius nagyobb lesz, mint az elődje volt, ami nyilván sokat lendít majd az amerikai eladásokon, hisz odaát a típust épp viszonylagos szűkössége miatt érte a legtöbb kritika. A legújabb pletykák szerint a típus 2009 januárjában még hagyományos Ni-MH akkumulátorokkal mutatkozik be, mivel biztonságosan használható, bolondbiztos lítiumos akkukat még a témával talán a legrégebben foglalkozó Toyotának sem sikerült előállítania, bár valószínű, hogy ha ezek elkészülnek - valamikor 2010 körül - akkor a Priusban mutatkozhatnak be. Ugyanakkor várhatóan a korábbinál nagyobb hengerűrtartalmú benzinmotort és erősebb villanymotort alkalmaznak a típusban, hogy a méretnövekedés ne rontsa az autó dinamikáját.

A Toyota a 2009-es Detroit Motor Show-n mutatja be hibrid tömegmodelljének harmadik generációját, és várhatóan a forgalmazás is megindul még az év első felében. Az új Priusnak már nem lesz olyan könnyű dolga, mint az elődeinek, hiszen nagyjából vele egy időben mutatják be az ötajtós, és még formára is hasonló Honda Insight típust.