Bemutatkozik a Mini villanyautó

2008.10.20. 10:55

A BMW is elkészítette saját elektromos kisautóját, a Mini E típust, amelyből hamarosan több száz példány fut majd Észak-Amerika egyes nagyvárosaiban.

A villany-Mini jellegzetes festésétől eltekintve gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint fosszilis üzemanyaggal működő társai - ugyanott, az angliai Oxfordban is készül majd - csak a hajtásláncot cserélték ki. Az autót egy 204 lóerős és 220 Nm csúcsnyomatékú villanymotor mozgatja, amelyet nagy kapacitású Li-ion akkumulátorokból táplálnak. A rendszer lassításkor képes az autó mozgási energiájának egy részét visszanyerni - nyilván ennek is köszönhető, hogy a gyártó szerint akár 240 km-t is képes megtenni egy feltöltéssel. Az akkumulátor a háztartási elektromos hálózatból is tölthető, ilyenkor mintegy 8 óra kell a maximális töltöttségi szint eléréséhez, de nagyobb áramerősséget biztosító, speciális csatlakozással állítólag akár 2,5 óra is elég ugyanehhez a művelethez.

Az erőteljes motor igen dinamikusan mozgatja a Mini E-t: az autó akár 8,5 másodperc alatt is elérheti a 100 km/h-t, annak ellenére, hogy a hátsó ülések helyén terpeszkedő akkumulátorok miatt 1456 kilogrammra nőtt az üres tömege. Ugyanakkor a kisautó végsebességét 152 km/h-ra korlátozza az elektronika. Egyelőre keveseknek adatik meg, hogy megtapasztalják, milyen is vezetni az elektromos Minit: a BMW németországi központjában csupán 500 autót építenek át elektromos hajtásúra, és ezeket Kaliforniában és New Yorkban adják majd bérbe, főként vállalatoknak, kísérleti céllal. Elsősorban arról szeretnének adatokat gyűjteni, hogy az új hajtásrendszer hogyan vizsgázik a gyakorlatban. A cég nem zárja ki, hogy később tovább bővítsék a tesztflottát, így a második sorozatból várhatóan Európába is jut majd, de valószínűleg csak évek múlva.

A Mini E bemutatóját november közepén tartják a Los Angeles Motor Show-n, az első tesztautók pedig 2009 elejétől kerülnek a bérlőikhez.