Drasztikus csökkenés előtt a hibridek ára

2008.10.20. 15:58

Eddig egyebek közt a szokásosnál magasabb árak akadályozták a hibrid hajtású autók gyorsabb elterjedését, ám a legújabb elemzők szerint az árkülönbség rövidesen a harmadára csökkenhet.

A benzin-elektromos hajtásláncú modellek jelenleg mintegy 6000 dollárral – durván 1,2 millió forinttal – kerülnek többe, mint tisztán benzines társaik, de a megoldás terjedésével az ez a különbség tíz év alatt 2000 dollár alá csökkenhet. Ez annyit jelent, hogy a hibrid modellek árban felvehetik a versenyt a dízelmotoros személyautókkal. Az előrejelzések szerint 2018-ra évi 10 millió példány fölé nőhetnek az eladások évente, ami a világ autóeladásából bő 10%-os részesedést jelentene.

A fejlődést a nagy autógyárak versenye is biztosítja: jelenleg ugyan csak a Honda és a Toyota készít igazán nagy sorozatban hibrid hajtású modelleket, de számos más gyártónál is nagy erőkkel fejlesztik a technológiát, így négy-öt éven belül tucatnyi nagy autógyártó – köztük a GM, a BMW, a Mercedes, a Nissan és a PSA csoport - szállhat harcba a hibrid tömegmodellek folyamatosan bővülő piacán.