A Porsche a VW háromnegyedét akarja

2008.10.27. 11:54

A stuttgarti sportkocsigyártó még erősebb kontrollt szeretne a Volkswagen csoport felett, így tovább vásárolja annak részvényeit. A Porsche vezetése szerint jelenlegi céljuk a VW 75%-ának megszerzése.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Volkswagen-papírokat szinte teljesen kivonják a tőzsdéről: mivel Alsó-Szászország tartomány a részvények 20%-át tartja a kezében, így ha a Porsche betartja ígéretét, akkor alig 5% maradhat külső befektetők kezében. A Porsche célja a művelettel nem csak a VW felügyeletének megszerzése. A részvények háromnegyedével a kezében a cég a Volkswagen eredményeit is feltüntethetné saját pénzügyi mérlegében, ami megerősítené a stuttgartiak helyzetét a bankokkal való tárgyalásokban, ami az aktuális hitelválság közepette komoly előnyt jelenthet.

A Volkswagen részéről pozitívan fogadták az újabb részvényfelvásárlási terveket, viszont a német autóipari dolgozókat tömörítő szakszervezetek határozottan ellenzik, hogy a Porsche irányítson Wolfsburgban. Attól tartanak, a sportkocsigyártó vezetése a profit növelése érdekében a gyártást Németországon kívülre telepítheti, a helyi dolgozókat pedig tömegesen bocsátaná el.