Több típus bemutatását is elhalasztja a GM

2008.10.27. 15:41

Egyes modellek leleplezése csupán hónapokkal csúszik, ugyanakkor más autók bemutatását akár évekkel is elhalaszthatja a General Motors.

Nem csak olyan modellek bemutatását halasztják el, amelyeknek a fejlesztésén még jelentős összegeket lehet spórolni: a Cadillac CTS Coupé, a Buick LaCrosse és a Chevrolet Cruze lényegében készen van, így csupán a bevezetésük költségein lehet némi megtakarítást elérni. A CTS Coupé és a LaCrosse csupán néhány hetet késik: a Los Angeles Auto Show helyett 2009 elején, Detroitban leplezik le a két típust. Ugyanakkor két másik típus, a Cruze és a Chevrolet egy számmal nagyobb modellje, a Malibu a korábban tervezettnél egy-egy évvel később kerülhet forgalomba Észak-Amerikában, az előbbi 2011-ben, az utóbbi 2013-ban.

A GM-nél jelenleg mintegy 1 milliárd dollár veszteség keletkezik havonta, így a cég vezetése minden eszközt felhasznál, hogy éves szinten mintegy 15 milliárd dollárral mérsékeljék a működéssel járó költségeket. Ennek érdekében, úgy tűnik, semmitől sem riadnak vissza. A bemutatók halogatása hosszabb távon nem feltétlenül jó taktika, hiszen a vállalat részesedésének csökkenése az amúgy is zsugorodó piacon csak új modellek bevetésével lenne lehetséges.