Chevrolet GPiX: terepjáró Opel Corsából?

2008.10.28. 14:45

Ugyan a Chevrolet márkajelzését viseli a GM legújabb tanulmánya, ám stílusában feltűnően emlékeztet a jelenleg Európában futó Opel Corsára, talán nem is teljesen véletlenül.

A Brazíliában, Sao Paulóban leleplezett, megemelt hasmagasságú, üvegezett tetejű, LED-es lámpákkal felszerelt autó készítői szerint egyelőre nem több formai kísérletnél, amelyet arra használnak, hogy megmutassák a közönségnek, mire képes a GM dél-amerikában működő tervezőrészlege. Ha így nézzük, a GPiX - a név a Global Picture, azaz globális kép kifejezés rövidítéséből származik - nem igazán jó munka, ahhoz, hogy újszerűnek hasson, túl sok rajta az ismerős vonás. A hűtőrács a Chevrolet Cruze arculatát idézi, a tetővonal és az oldalablakok kialakítása pedig egyértelműen az Opel Corsát idézi.

Felbukkant azonban egy egyelőre meg nem erősített pletyka, amely szerint a GPiX több, mint egyszerű tanulmány: a GM következő új szériamodelljének előzetesét tisztelhetjük benne. Állítólag egy, az Opel Antaránál és a Chevrolet Captivánál kisebb, Corsa-alapú szabadidő-autón dolgoznak a gyártó mérnökei, amely csaknem ugyanígy fog kinézni, és nem csak Amerikában, de Európában is piacra kerülhet.

Nem ez lenne az első eset: már korábban is előfordult, hogy a GM egy Dél-Amerkiában tervezett modellje globális karriert futott be. A legutóbbi ilyen típus a Meriva mini-egyterű volt, amely Európában is igen sikeresnek bizonyult, bár eredetileg a Chevrolet márka számára tervezték Brazíliában, számos globálisan használt GM főegység felhasználásával.